Karhuseura


KARHUSEURA: Kalenteri

Marraskuu 2017
MA TI KE TO PE LA  SU 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Tapahtumakalenteri


Pikakysely:
Ostatko karhutuotteita joululahjaksi?
1-2
2-5
6-10
Yli 10
En lainkaan
En osaa sanoa

Tulokset

Karhulajit


Karhut
Muinaiskarhut
Nykyiset karhulajit
Karhujen alalajit
Puolikarhut ja epäkarhut
Karhujen koot
Karhujen määrät
Karhujen elinympäristöt

KARHUT
Karhut jaetaan karhuihin (Ursidae) ja puolikarhuihin (Procynidae). Karhuja on kolme sukua, yhteensä kahdeksan eri lajia ja lisäksi on olemassa näiden lukuisia alalajeja. Karhulajit eroavat toisistaan kokonsa, värityksensä, käytöstapojensa ja elinolosuhteittensa puolesta, mutta ne kaikki ovat kuitenkin helposti tunnistettavissa karhuiksi. Kaikilla karhuilla on yhteiset koiransukuiset esivanhemmat.

MUINAISKARHUT
Ensimmäinen karhuksi tunnistettava eläin ilmaantui maapallolle noin 20 miljoonaa vuotta sitten.

Ensimmäiset karhut voidaan jakaa kolmeen ryhmään:
► URSAVUS, Ailuropodinae: Tätä ryhmää edustaa nykyisin isopanda, mahdollisesti myös pikkupanda.
► URSIDAE, Tremarctinae: Ainoa nykyisin elävä sukulainen on silmälasikarhu.
► URSINAE: Useimmat nykyiset karhut ja luolakarhu polveutuvat tästä ryhmästä.

Tunnetuimmat muinaiskarhut:
► ALKU- ELI SARASTUSKARHU (Ursavus elmensis): Alkukarhu oli suunnilleen ketun kokoinen, vähän koiran, osin karhun ja jossain määrin supin näköinen. Se on kaikkien nykyään tunnettujen karhujen esi-isä 20 miljoonan vuoden takaa.
► TYLPPÄKUONOKARHU (Arctodus simus): Tylppäkuonokarhu oli muinainen jättiläinen noin 14 miljoonan vuoden takaa. Sen jalat olivat paljon pidemmät kuin nykyisillä karhuilla. Sen ainoa nykyisin elävä jälkeläinen on silmälasikarhu, tämä Etelä-Amerikan ainoa karhulaji.
► URSUS MINIMUS: "Todella pieni" karhu esiintyi 2,5 - 5 miljoonaa vuotta sitten. Sen arvellaan olevan sepel- ja mustakarhujen esi-isä.
► ETRUSKIKARHU (Ursus etruscus): Etruskikarhun uskotaan olleen luolakarhun ja nykyisten ruskea- ja mustakarhujen esi-isä. Etruskikarhu asusteli Aasian sademetsissä ennen jääkautta.
► LUOLAKARHU (Ursus spelaeus): Eurooppalaisia luolakarhuja tavattiin noin 500 000 vuotta sitten ympäri Eurooppaa. Ne olivat suunnilleen nykyisten kodiakinkarhujen kokoisia. Luolakarhut kuolivat sukupuuttoon jääkaudella noin 10 000 vuotta sitten.
    
Kaikki muinaiskarhulajit:
► Miacidae, noin 57 milj. vuotta sitten
► Procyonidae, puolikarhut
► Amphicyonidae, koiramaiset karhut, kuolivat sukupuuttoon.
► Ursavus elmensis, noin 20 milj. vuotta sitten
► Agriarctos
► Ailuropodinae, noin 22 milj. vuotta sitten
► Tremarctinae, noin 14 milj. vuotta sitten
► Arctodus simus, noin 14 milj. vuotta sitten
► Ursus minimus, noin 5 milj. vuotta sitten
► Tremarctos
► Ursus etruscus
► Ursus spelaeus, noin 500 000 vuotta sitten, kuoli sukupuuttoon n. 10 000 vuotta sitten.

Ensimmäiset nykykarhut:
► Isopanda, noin 10 - 12 milj. vuotta, uusimman arvion mukaan 20-22 milj. vuotta sitten Kiinassa.
► Silmälasikarhu, noin 2 - 6 milj. vuotta, uusimman arvion mukaan noin 14-15 milj. vuotta sitten Amerikassa.
► Huulikarhu, noin 1,6 - 4,7 milj. vuotta sitten Intiassa.
► Malaijinkarhu, noin 1,6 - 4,5 milj. vuotta sitten.
► Sepelkarhu, noin 1,6 - 4 milj. vuotta sitten.
► Mustakarhu, noin 3,5 - 4 milj. vuotta sitten.
► Maakarhu, noin 500 000 - 1,8 milj. vuotta, uusimman arvion mukaan 1,6 milj. vuotta sitten Kiinassa.
► Jääkarhu, noin 100 000 - 0,4 milj. vuotta, uusimman arvion mukaan yli 0,3 milj. vuotta sitten Jäämeren rannikolla.

Nykykarhuista kolme - musta-, sepel- ja jääkarhu - ovat melko läheistä sukua ruskeakarhulle. Huomattavasti etäisempiä sukulaisia ovat malaijin-, huuli-, silmälasi- ja pandakarhu. Kaikkein kaukaisimpia sukulaisia ovat pienet puolikarhut, kuten pikkupanda ja pesukarhu.
 
NYKYISET KARHULAJIT
1. MAAKARHU ELI RUSKEAKARHU
(Ursus arctos) ja Amerikan ruskeakarhut (grizzly eli harmaakarhu (Ursus arctos horribilis), kodiakinkarhu (Ursus middendorffi) ja kamtjatkakarhu. Kts. alalajit.
2. JÄÄKARHU 
(Ursus / Thalarctos maritimus)
3. MUSTAKARHU ELI AMERIKAN MUSTAKARHU ELI BARIBAL 
(Ursus americanus). Kts. alalajit.
4. SILMÄLASIKARHU 
(Tremarctos ornatus)
5. SEPEL- ELI KAULUSKARHU ELI AASIAN MUSTAKARHU 
(Ursus / Selenarctos thibetanus). Kts. alalajit.
6. MALAIJINKARHU
(Ursus / Helarctos malayanus)
7. HUULIKARHU 
(Ursus / Melursus ursinus)
8. PANDAKARHU 
(Ailuropoda melanoleuca)

Uhanalaisten eläinten joukossa on nykyisin viisi karhulajia, mutta näillä ei ole kuitenkaan välitöntä häviämisen vaaraa. Lisätietoa karhujensuojelusta: Lue lisää ..

KARHUJEN ALALAJIT

Koon perusteella:

► Jättiläiskarhut: Alaskan Kodiakissa, Shukukissa, Afongnak -saarella sekä Venäjällä Kamtsatkan niemimaalla elävät karhut ovat jättiläismäisiä. Kodiakinkarhu voi painaa jopa 800 kg, keskimäärin noin 500 kg. Kamtsatkan karhut ovat samoin hyvin suurikokoisia.

Värityksen perusteella:
► Harmaakarhu: Pohjois-Amerikassa maakarhun karvan väri ei ole ruskea niin kuin muualla maailmassa, vaan harmaavoittoinen. Tästä tulee myös niiden nimitys harmaakarhu.
► Kanelikarhu: Monet mustakarhut eivät ole mustia lainkaan. Pohjois-Amerikan länsiosissa mustakarhut ovat yleensä kanelin punaruskeita tai hunajan keltaisen värisiä.
► Kermodeskarhu eli aavekarhu: Pohjois-Amerikassa Tyynenmeren rannikon Kermodessaarella mustakarhuista yksi kymmenestä on lumivalkoinen.
► Sininen eli jäätikkökarhu: Sinertäviä mustakarhuja löytyy Tyynenmeren luoteisrannikolta ja Alaskasta. Niiden väritys on siniharmaa.

MAAKARHUN ALALAJIT:
► Maakarhu eli ruskeakarhu, Ursus Arctos, Aasia, Eurooppa, Pohjois-Amerikka
► Grizzly- eli harmaakarhu, U. a. horribilis, P-Amerikka
► Kodiakin karhu, U. a. middendorffi, Alaska, Kodiak
► Siperialainen karhu, U. a. beringianus, Siperia
► Syyriankarhu, U. a. syriacus, Lähi-itä, Kaukasus
► Punainen karhu, U. a. isabellinus, Himalaja, Pakistan, P-Intia
► Manchurian karhu, U. a. manchuricus, Manchuria
► Meksikolainen karhu, U. a. nelsoni, Euraasia
► Hevoskarhu, U. a. pruinosus, Tibet
► Länsi-Kiina Hokkeidon karhu, U. a. yesoensis, Japani
 
MUSTAKARHUN ALALAJIT:
► Amerikan mustakarhu, Ursus americanus, USA, Kanada, Meksiko
► Kaneli-/hunajakarhu, U. a. cinnamomum, Länsi-USA
► Kermodeskarhu, U. a. kermodei, Tyynenmeren rannikko
► Louisianan mustakarhu, U. a. lutelous, Louisiana, Mississippi
► Sininen jäätikkökarhu, U. a. emmansii, BC, Yukon
► Oregonin karhu, U. a. altifrontalis, Luoteisrannikko
► Vancouverin karhu, U. a. vancouveri, Vancouver
► Newfoundlandin karhu, U. a. hamiltoni, Newfoundland Island
► Floridalainen karhu, U. a. floridanus, Florida
► Charlotten karhu, U. a. carlottae, Charlotte Islands
► Itä-Texasin karhu, U. a. luteolus, Texas
--- U. a. amblyceps, Lounainen USA
--- U. a. eremicus, Koillinen Meksiko, Texas
--- U. a. machetes, Koillinen Meksiko
--- U. a. perniger, Kenain niemimaa Alaskassa
--- U. a. pugnax, Kaakkoinen Alaska
--- U. a. californiensis, Kalifornian sisämaa
 
SEPELKARHUN ALALAJIT:
►  Aasian mustakarhu eli  sepelkarhu, Ursus thibetanus, Etelä- ja itä-Aasia, Venäjä
►  Belutsistaninkarhu, U. t. gedrosianus, Pakistan

PUOLIKARHUT JA EPÄKARHUT
Puolikarhut ovat kaukaista sukua varsinaisille karhuille. Lisäksi voidaan puhua ns. epäkarhuista. Niiden nimessä on sana karhu tai niillä on muutoin jotakin tekemistä aitojen karhujen kanssa, mutta ne eivät ole sukua oikeille karhuille.

Puolikarhuja:            
► Pikkupanda eli kultapanda
► Pesukarhu eli Amerikan supi
► Nenäkarhu
► Kierteishäntäkarhu eli kinkaju
► Ravunsyöjäsupi
► Valkonenäkarhu
► Vuorinenäkarhu
► Kissafretti
► Gabbinkissafretti
► Olinguito

Etäistä sukua karhuille:
► Hylje
► Mursu
► Merileijona

Epäkarhuja, ei sukua karhuille:
► Koala eli Australian pussikarhu
► Muurahaiskarhu
► Merikarhu eli turkishylje

KARHUJEN KOOT
► Malaijinkarhu: 1,4 m ja 65 kg
► Mustakarhu ja sepelkarhu: 1,7 m ja 120 kg
► Pandakarhu: 1,7 m ja 125 kg
► Huulikarhu: 1,9 m ja 115 kg
► Silmälasikarhu: 2,1 m ja 200 kg
► Maakarhu: 2,5 m ja 200 - 300 kg
► Kodiakinkarhu: 2,8 m ja 440 kg
► Jääkarhu: 3 m ja 650 kg
    
KARHUJEN MÄÄRÄT (luonnonvaraisena)
► Mustakarhu:  400 000 - 700 000
► Maakarhu: 180 000 - 220 000
► Sepelkarhu: 50 000
► Jääkarhu: 20 000 - 30 000
► Huulikarhu: alle 20 000
► Silmälasikarhu: alle 20 000
► Panda: 1 000 - 1 590
► Malaijinkarhu: tuntematon

KARHUJEN ELINYMPÄRISTÖT
► Mustakarhu:  Pohjois-Amerikka
► Maakarhu: Pohjois-Amerikka, Aasia ja Eurooppa
► Sepelkarhu: Aasia
► Jääkarhu: Arktiset alueet, Kanada, Grönlanti, Norja, Venäjä ja USA
► Huulikarhu: Intia, Nepal, Sri Lanka ja Bangladesh
► Silmälasikarhu: Etelä-Amerikka
► Panda: Kiinan kolmessa maakunnassa: Sichuan, Gansu ja Shaanxi.
► Malaijinkarhu: Aasia

Nykyisin karhuja ja puolikarhuja elää erilaisissa elinympäristöissä kaikkialla maailmassa, lukuun ottamatta Australiaa, Afrikkaa ja Etelämannerta. Pohjois-Afrikan vuorilla eli muinoin myös maakarhu, mutta tämä laji kuoli sukupuuttoon 1800-luvulla.