Karhuseura


KARHUSEURA: Kalenteri

Marraskuu 2024
MA TI KE TO PE LA  SU 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Tapahtumakalenteri


Pikakysely:
Miten paljon välität karhuista?
Paljon
Kohtalaisesti
Vähän
Ei lainkaan
En osaa sanoa

Tulokset

Karhujensuojelu


Karhujensuojelussa ollaan kiinnitetty huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

(1) Karhujen metsästykseen huvin, turkiksien ja sappirakon vuoksi (2) Sappinesteen lypsämiseen karhufarmeilla (3) Karhujen käyttöön tanssivina karhuina ja sirkusviihteessä (4) Orvoksi jäänneiden karhunpentujen kohtaloon (5) Karhujen elinympäristöjen tuhoutumiseen ja elinolosuhteisiin muutoin

Karhulajeittain suojelutoimenpiteitä on kohdistettu seuraavasti:

Maakarhu - Salametsästys sappirakon vuoksi
- Käyttö tanssivina karhuina
Mustakarhu - Salametsästys huviksi
- Salametsästys sappirakon vuoksi
Sepelkarhu - Salametsästys sappirakon vuoksi
- Karhufarmit sappinesteen lypsämiseksi
Jääkarhu - Elinympäristöjen tuhoutuminen
- Sappirakkokauppa
Huulikarhu - Salametsästys sappirakon vuoksi
- Käyttö tanssivina karhuina
Malaijinkarhu - Vangitseminen lemmikkieläimiksi
- Elinympäristöjen tuhoutuminen
Pandakarhu - Sukusiitosalttius
- Sukupuuttoon kuolemisen uhka
- Elinympäristöjen tuhoutuminen
Silmälasikarhu - Elinympäristöjen tuhoutuminen
- Maanviljelijät ampuvat tunkeilijat tuholaisina


KANSAINVÄLISET KARHUJEN SUOJELUKAMPANJAT


Tämän hetken tunnetuimmat kansainväliset karhujen suojelukohteet:

Karhufarmit: Kiinassa ja lähialueilla.
Karhutappelut: Pakistanissa ja Intiassa.
Tanssivat karhut:
Intiassa ja Itä-Euroopassa.
Orvot karhunpennut: Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä.
Karhupuistot: Japanissa, Unkarissa, Afganistanissa, Serbia-Montenegrossa, Romaniassa ja Kyproksella.
Jääkarhujen elinolot: Arktisilla alueilla ja eläintarhoissa tropiikissa.

KARHUFARMIT
(Bear Farming)

Kiinassa 1980 -luvulta lähtien yli 7 000 Aasian mustakarhua on suljettu pienenpieniin metallihäkkeihin. Karhuista lypsetään sappinestettä kiinalaisen lääketieteen raaka-aineeksi. Sappinesteen lypsäminen on karhuille tuskallista. Lisätietoa: Karhukatsaus 1/2004 ja 1/2005.

KARHUTAPPELUT
(Bear Baiting)

Pakistanissa ja Intiassa harjoitetaan karhutappeluja vielä nykyisinkin. Eläimet kärsivät melkoisesti tässä viihteen muodossa. Karhutaisteluesityksissä koirat yllytetään kytketyn karhun kimppuun. Kansainvälinen kohu aiheesta nousi 1993.

TANSSIVAT KARHUT
(Dancing Bears)

Tanssivat karhut olivat suosittuja toisen maailmansodan aikoihin Ranskassa ja Pyreneiden niemimaalla. Karhut pakotettiin seisomaan kahdella jalalla ja laitettiin tanssimaan kuumien metallisten tarjottimien päällä kadulla turistien huviksi. Tanssivan karhun liikkeitä säädeltiin tuottamalla sille kipua kiskomalla ketjusta, joka oli kiinnitetty karhun kitalaen ja sierainten väliin lävistettyyn renkaaseen. Tätä vanhaa perinnettä esiintyy vielä nykyisinkin mm. Bulgariassa, Romaniassa, Turkissa ja Intiassa. Lisätietoa: Karhukatsaus 2/2010.

ORVOT KARHUNPENNUT
(Orphaned Bear Cubs)

Yhdysvalloissa Sally Maughan on aloittanut uraauurtavan työn mustakarhujen orvoksi jääneiden pentujen parissa. Karhunpennut viettävät varhaisimman lapsuutensa ihmisten kanssa, sitten kun ne ovat riittävästi vahvistuneet ja kasvaneet, ne palautetaan takaisin luontoon. Venäjällä samoin ollaan kiinnitetty huomiota orvoksi jääneiden karhunpentujen kohtaloon. Talvisen metsästyskauden jälkeen karhunpentuja jää runsaasti orvoiksi. Venäjällä karhunpentujen sijaisemona on toiminut mainekkaasti biologi Valentin Pajetnov.

KARHUPUISTOT
(Bear Parks)

Eläintarhat ovat nykyisin melko hyväkuntoisia, eikä niissä eläimet juurikaan joudu kärsimään ainakaan länsimaissa. Mutta eläinrääkkäystapauksia tulee edelleenkin esiin myös eläintarhoissa. Uusimpana tapauksena huomion kohteeksi on noussut japanilainen Noboribetsun karhupuisto, jossa karhuja pidetään täysin ala-arvoisissa olosuhteissa. Unkarissa puolestaan on ainakin 21 karhua kohdeltu kehnosti eläintarhassa. Afganistanissa eivät ainoastaan ihmiset ole olleet kovilla, vaan myös eläimet ovat kärsineet sodasta. Kabulin eläintarhassa sen asukit - ainakin yksi karhu - ovat olleet hätää kärsimässä. Serbia-Montenegrossa sijaitseva Belgradin eläintarha ja Romanian eläintarhat otettiin kesällä 2005 eläinsuojelutyön huomion kohteeksi. Eläimet eivät tunnu viihtyvän oikein hyvin pienissä häkeissä. Kyproksen Limassolin eläintarha halutaan sulkea, koska siellä hygieniataso on kovin heikko. Tarhassa on kaksi maakarhua, Midas ja Noah. Karhut ovat viettäneet 14 vuotta elämästään virtsan keskellä häkissä, jota ei ole ehkä koskaan siivottu. WSPA on ehdottanut karhujen siirtoa Unkariin.

JÄÄKARHUJEN ELINOLOT
(Polar Bears)

Ilmaston lämpiämisen seurauksena jäätiköt sulavat kiihtyvällä vauhdilla arktisilla alueilla. Ilmastoasiantuntijat pelkäävät, että jääkarhut saattavat kuolla sukupuuttoon 20 vuodessa, mikäli asialle ei mitään tehdä. Jääkarhuja on jonkin verran myös eteläisen pallonpuoliskon maiden eläintarhoissa. Trooppisessa helteessä jääkarhuja on mm. Singaporessa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Australiassa. Lämmintä on myös jääkarhuilla Kiinassa, Japanissa ja USA:n Arizonassa. Singaporen eläintarhaa on arvosteltu jääkarhujen hoidosta. Ympärivuotinen trooppinen helle on jo periaatteellisesti jääkarhuille luonnoton elinympäristö. Singapore Zoon jääkarhuissa on alkanut näkymään merkkejä stressaantumisesta (mm. niiden turkki on alkanut vihertämään). Australiassa on noussut kohu, kun Ping Ping -niminen jääkarhu palautettiin Pekingin eläintarhaan, josta se vuonna 2000 pelastettiin kurjista olosuhteista. Sea World Polar Bears Shores on ns. viiden tähden hotelli, siis oikea paratiisi jääkarhulle, kun taas Pekingin eläintarha on lähinnä helvetti rautahäkkeineen ja virikkeiden puutteineen. Lisätietoa: Karhukatsaus 2/2005.


UHANALAISUUSLUOKITTELU


CITES - UHANALAISET LAJIT

Uhanalaisten lajien tuontia, vientiä, kauppaa ja hallussapitoa valvotaan ns. CITES -sopimuksella. CITES -sopimukseen otetut lajit on jaoteltu kolmeen luokkaan (3 -liitettä) sen mukaan, kuinka vakavasti kansainvälinen kauppa on vaarantanut niiden olemassaolon. EU:lla on lisäksi oma vastaavankaltainen luokittelunsa A, B, C ja D -liitteisiin jäsenvaltioiden sisäistä ja jäsenvaltioiden välistä kauppaa varten.

I-liitteen lajit: ERITTÄIN UHANALAISET
Kansainvälinen kauppa on kiellettyä.
- ruskeakarhu (Bhutanissa, Kiinassa, Mongoliassa ja Meksikossa)
- sepelkarhu
- huulikarhu
- silmälasikarhu
- malaijinkarhu
- pandakarhu
- pikkupanda

II-liitteen lajit: VAARANTUNEET
Kansainvälinen kauppa on sallittua vain kirjallisen luvan kanssa.
- ruskeakarhu
- mustakarhu
- jääkarhu

III-liitteen lajit: SILMÄLLÄPIDETTÄVÄT



IUCN - UHANALAISUUSLUOKAT (Punainen kirja)

Sukupuuttoon kuolleet EX (Extinct): Lajin epäilyksettä viimeinen yksilö on kuollut.

Luonnosta hävinneet EW (Extinct in the Wild): Lajin tiedetään säilyneen ainoastaan viljeltynä, vankeudessa tai luontoon palautettuna selvästi alkuperäisen levinnäisyysalueensa ulkopuolella.

Alueellisesti hävinneet RE (Regionally Extinct): Lajin epäilyksettä viimeinen yksilö on kuollut tai siirtynyt tarkastelualueen ulkopuolelle.

Äärimmäisen uhanalaiset CR (Critically Endangered): Lajiin kohdistuu äärimmäisen suuri välitön uhka hävitä luonnosta.

Erittäin uhanalaiset EN (Endangered): Lajiin kohdistuu erittäin suuri uhka lähitulevaisuudessa hävitä luonnosta.

Vaarantuneet VU (Vulnerable): Laji ei täytä äärimmäisen uhanalaisen tai erittäin uhanalaisen kriteerejä, mutta siihen kohdistuu keskipitkällä aikavälillä suuri uhka hävitä luonnosta.

Silmälläpidettävät NT (Near Threatened): Laji täyttää lähes vaarantuneiden kriteerit.

Elinvoimaiset LC (Least Consern): Tunnetut lajit, jotka ovat yleisiä tai runsaita tai joiden kanta on vakaa.